Puente de la Reina-Estella mars 2008

Puente la Reina - Estella 31. mars 2008

 

Min aller første dag på caminoen har begynt…!

Jeg forlot herberget i Puente la Reina kl. 8.35, etter å ha kokt opp vann på kjøkkenet, og drukket pulverkaffe jeg hadde medbrakt fra Norge. Ingen frokost. Hadde kvelden før funnet den ca. tusen år gamle broen som ledet ut av byen. Der så mange, mange pilegrimer har gått før meg.

 

Det var asfalt i begynnelsen, men den varte heldigvis ikke lenge. Snart fulgte jeg grusvei. Det gikk opp og det gikk ned. Ganske variert landskap, kupert, været var skiftende med sol, men også med regnbyger, sikkert ikke mer enn mellom 8 og 10 grader. Enkelte steder var bakken meget gjørmete, gjørmen la seg under skoene og måtte pirkes vekk, det hadde helt tydelig regnet dagen før. Gjørmen var ikke som hjemme. Jorden er rødbrun i Spania.

 

Det tok ikke lang tid før jeg kjente at dette var godt…

Jeg ble glad og lett til sinns, og fikk en skikkelig lykkefølelse ved tanken på at jeg virkelig var på caminoen. Jeg skrek det visst ut en gang også, da jeg ikke så noen foran eller bak meg ... :)

 

Karin fra Belgia og jeg fulgtes sånn on and off. I Mañeru (4 km etter at vi hadde startet) stoppet vi begge for å ordne med sølen på skoene og fylle vann på flaskene. 3 km etter denne landsbyen nådde jeg Cirauqui (hoh 498), en nydelig, liten middelalderlandsby med trange brosteinsgater, men beklageligvis tok jeg ingen bilder akkurat der. Like før jeg nådde Lorca (hoh 483) gikk jeg feil og havnet på bilvei, men en bonde fra stedet ledet meg på rett vei igjen.

 

Mens jeg gikk tenkte jeg at det neppe kom til å bli overnatting på herberge en gang til. Samtidig visste jeg det ikke fantes hotell før Estella, 22 km lengre frem.

 

Jeg lurte på når jeg skulle spise. Hvor langt jeg ville klare å gå. Jeg tittet på himmelen og håpet det ikke ville komme mer regn. Traff en og annen pilegrim på veien, vi hilste hverandre med et «hola».

 

Det var ikke langt igjen til Estella da jeg måtte krysse en motorvei like ved en sving der det var ganske så uoversiktlig.

Jeg så et minnesmerke. Det var satt opp over en kanadisk pilegrimskvinne som tydeligvis døde der i 2002. Også jeg la ned en stein på minnesteinen av respekt.

Ble hun påkjørt da hun skulle krysse veien?

Uansett, en påminnelse. Ikke alle kommer hjem igjen etter en pilegrimstur.

 

Jeg nådde Estella etter 6 timer på veien. Ryggen og beina verket. Før jeg visste ordet av det hadde jeg gått inn i herberget. Der var koselig. Fikk seng i et rom sammen med 15 andre. Nærmeste «naboer» ble et amerikansk ektepar og en svensk kvinne på min egen alder, også hun gikk alene. Senere kom en spansk kvinne i sengen over meg.

 

Så mange koselige mennesker jeg treffer! En amerikansk dame, Betzy, også alene, noen tyskere som var veldig greie å snakke med, dem jeg nevner over. Så flere fra forrige herberge. Og jammen dukket ikke amerikaneren jeg traff i Bilbao opp også! Det er gøy å treffe kjente. Rart med det; jeg ventet på Karin - og ble så glad dahun kom.

 

Estella har mange bygninger fra middelalderen. Byen ble grunnlagt i 1090, og har sterke bånd til pilegrimstradisjonen.

 

Hoh: 426 m

Innbyggertall: 13000

 

Da jeg kom tilbake til herberget etter å ha vært ute og spist sammen med de andre, og sett litt av Estella og den gamle katedralen , ryddet jeg i sakene mine, og oppdaget at den blå toppen var borte. Ble litt lei meg, den var så god å ha på, og jeg visste at en eneste overdel for resten av turen ville være en for lite. Jeg tror jeg kom til å legge toppen på sengen til den spanske i overkøyen etter at jeg hadde dusjet. Å spørre henne gikk ikke. Hun snakket ikke engelsk, og jeg altfor lite spansk.

 

Selv om det er kjekt å treffe mennesker, bestemte jeg meg for at neste natt, i Los Arcos, ville jeg legge meg inn på hotell. Det er det som er frihet for meg.

 

Det var utrolig herlig å gå i dag, og ganske lett selv om jeg var kjempesliten da jeg kom frem. De gule pilene var lett å finne og følge.

- JEG ER HER!

 

Dagens distanse: 22 km = 6 timer.

 

♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥