Hvem går, og hvorfor?

 

Hvem går, og hvorfor?

 

Alle slags mennesker går på pilegrimsveien. Unge og gamle, i alle aldre, og de kommer fra hele verden. Det kommer folk hit fra bla. Australia, Sør-Korea, Israel, Canada og USA. Og fra hele Europa. Halvparten er spanske. I Spania er det populært blant de unge å få satt pilegrimsvandringen på CV'en.

 

De fleste som går pilegrim er mennesker som liker å gå, forresten ikke alltid det en gang, men mange av dem har en lidenskap, en lyst, og ofte en dragning mot dette som de ofte ikke engang kan forklare. Det var denne dragningen som gjorde at også jeg reiste, etter å ha lest bøker om veien, og sett flere TV-programmer.

 

Pilegrimsveien har lange tradisjoner, og når jeg går hender det ofte at jeg tenker på alle de tusener som har vandret her før meg. Og hva de bar på i sekken sin.

 

Det var kanskje ikke akkurat her Frans av Assisi gikk, tenker jeg, veier blir lagt om, også pilegrimsveier, men han var her.

Karl den store likeså.

Den amerikanske skuespilleren Shirley MacLaine gikk hele veien med en hale av fotografer bak seg. Hun skrev bok om vandringen etterpå.

Paulo Coelho var her, han er visst i Santiago ofte, og skrev en av de mest kjente romanene sine herfra: «Pilegrimsreisen».

Martin Sheen var her med filmregissørsønnen sin i 2009, samtidig som jeg var der forresten, og spilte inn en spillefilm. Filmen heter «The Way» og handler om en far som velger å gå pilegrimsveien for å ære sønnen som omkom på vei over Pyreneene. Denne filmen forteller det meste om hva en pilegrimsreise i Nord-Spania går ut på, og kan virkelig anbefales.

 

Motivene for å gå langs denne veien er like ulike som vandrerne er det.

Interessen har vært oppadstigende lenge, og hvert eneste år øker antallet av dem som vandrer.

 

For meg var det aller mest en oppdagelsesreise. Spenningssøken. Eventyrlyst.

 

En god del går selvfølgelig av religiøse eller spirituelle årsaker.

Noen er interessert i den rike historiske og kulturelle fortellingen som veien har.

Noen går for naturopplevelsen, andre for ro. Noen vil bare ha en aktiv ferie, en lengre fottur.

 

Mange bruker pilegrimsveien for å markere en begynnelse eller slutt på noe, dette kan for eksempel være at de har blitt friske av sykdom, eller at de har blitt pensjonister. Det er heller ikke uvanlig å legge ut på en pilegrimstur til Santiago for å komme over en sorg eller for å bearbeide noe vanskelig som har skjedd.

 

Mange tror at denne veien har en spesiell kraft, og at den kan forandre ens liv.

 

En del går for å få svar på hva de skal gjøre med noe spesifikt, eller rett og slett med livet.

”Du vet det innen du er kommet til Santiago ...”, var noe jeg flere ganger hørte folk si til hverandre langs veien.

 

♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥-♥